Колаж: Булфото и  Bojidar Kolov - YouTubeИма такъв народ  е изцяло

...
Колаж: Булфото и  Bojidar Kolov - YouTubeИма такъв народ  е изцяло
Коментари Харесай

Политологът Божидар Колов: Има такъв народ е изцяло въображаем феномен, носталгия, шоколадово яйце от детството

Колаж: Булфото и  Bojidar Kolov - YouTube

" ИТН "   е напълно утопичен феномен в политически смисъл. Той като носталгия по предишното, като шоколадово яйце от детството. От десетилетия в България си съперничат не политики, не различни хрумвания за ръководство на обществените услуги и запаси, не разнообразни обществени ползи, а най-много екранни знаци и облици. От речта на Симеон Сакскобургготски на поляната пред двореца " Врана " преди тъкмо 20 години, през поредно построения медиен портрет на Бойко Борисов, до възхода на хора като Волен Сидеров и Николай Бареков – всеки по-значим избирателен резултат не просто е минал през тв приемника, а значително е бил основан вътре в него. Това съобщи пред БГНЕС Божидар Колов, политолог и помощник към университета на Осло, Норвегия.

" ИТН " нямаше акция отвън личната си телевизия, не влезе в спор с никого от останалите претенденти, не се яви в никоя друга медия, не обясни и без друго прекомерно общата си и напълно не различна стратегия, не влезе в значителен разговор с жителите ", изясни Колов.

" На пръв взор – нищо ново под слънцето. От най-малко две десетилетия посланията на кандидатите за изборни длъжности в България са най-вече морални и естетически (и в последно време технологични), а техните стратегии рядко имат основни разлики. Освен това, планове като " ИТН " напълно не са и българско откритие. Комикът Пепе Грило в Италия, артистът Владимир Зеленски в Украйна, музикантът Павел Кукиз в Полша, артистът Мирослав Шкоро в Хърватия и може би най-много водещият на реалити формати Доналд Тръмп в Съединени американски щати до един завоюваха доста високи резултати, залагайки на страсти, облици и знаци без да оферират различни всъщност хрумвания за обществени политики ", сподели още политологът.

Според него тази международна наклонност значително се дължи на намаляващата през последните десетилетия роля на националните държавни управления в определящи живота на хората браншове. Сериозните обществените вложения, необятно наличните публичните услуги и отбраната на ползите на работещите от дълго време не са измежду основните цели на множеството страни. Последните се трансфораха най-много в конкуриращи се между тях " посрещачи " на интернационалните вложения, счита още той.

" Вземайки поради и импотентността на огромна част от политиците да предложат освен това от по-ниски корпоративни налози и по-ефективна администрация, единствената " опция на статуквото " се оказа тактиката изобщо да не се приказва за статуквото. Разговорът за стопанската система и ролята на жителите в нейното ръководство беше сменен от препирня за хармония, " морал ", " корупция ", " непросветеност ", " популизъм ", " подправени вести ", културни и всевъзможни други закани за идентичността и така нататък Разговорът за политика беше сменен от аполитичен театър и зрелищни конфликти сред " персони ", добави Колов.

Формацията на Слави Трифонов се вписа в тези трендове по необикновен метод. Тази партия-холограма символно съчета технократската изразителност на " Демократична България ", патриотичната семиотика на националистите, лидерско-мъжкарската поза на Борисов и ангажираността с " елементарния човек ", с която парадираше Мая Манолова като омбудсман, счита политологът.

" ИТН ", обаче, не просто взе " най-хубавото " от всички, само че и предложи на гласоподавателите това, което словенският мъдрец Славой Жижек назовава " нов опиат на народа " – самият народ. Слави Трифонов съумя да трансформира фестивалното чувство за единодушие, мощ, обща страст и цел в политически афект и деяние. Невъзможността за политическа стратегия и смяна бе обезщетено, към този момент по традиция у нас и по света, от единственото въобразимо политическо деяние – да се объркат сметките на елита, да се ядоса естаблишмънта ", изясни Божидар Колов.

Но това е точно опиум, а не овластяване. Икономическата стратегия на " ИТН " съответствува идеално с тази на ГЕРБ, а предлагането за мажоритарна изборна система дори би бетонирало Борисов (или което и да е било " статукво " ) във властта. Нищо от това няма да даде на народа повече надзор върху ориста си.

" Политическата " опция " тук е като шоколадово яйце – носталгичен спомен от детството, лъщяща опаковка, къса наслада и прилив на енергия… на фона на абстрактен апетит и потискащо изтощение. В това положение на политическото ни въображение всяко партийно наличие, което е авансово известно би лишило гласоподавателите от електорално удоволствие. Всъщност, удоволствието в никакъв случай не е било в самата играчка, а в нейното очакване ", приключи политологът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР